Amazon cover image
Image from Amazon.com

Planeringens grunder : en översikt / Jan Nyström, Lennart Tonell.

By: Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: Swedish Publisher: Lund : Studentlitteratur, 2012Manufacturer: Malmö : ExaktaprintingEdition: Tredje [utökade och uppdaterade] upplaganDescription: 341 sidor illustrationer 23 cmContent type:
  • text
Media type:
  • unmediated
Carrier type:
  • volume
ISBN:
  • 9789144066226
Subject(s): DDC classification:
  • 711 23/swe
Other classification:
  • Odg:dd
  • Odg-c
Contents:
Mark och vatten -- Att lära planering -- Planeringsteori och metod -- Översiktsplaneringens framväxt och bilens påverkan på stadsplaneringen -- Fysisk planering : syfte, organisation, medel och lagstiftning -- Översiktsplaners innehåll och form -- Planering över gränser -- Planering för 2000-talet
Summary: Boken handlar om samhällets behov av att reglera och styra utnyttjandet av mark och vatten. Hänsyn måste tas till medborgarnas välfärd liksom till företagens nytta. Miljökonsekvenser och mål för hållbar utveckling ska också avspeglas i resultatet av planeringen. Planering kan uttryckas i form av fysiska planer, men det viktigaste i planeringsprocessen är möjligheten att inhämta kunskaper, sprida information och skapa utrymme för överenskommelser om frågor som rör markens användning. Planering för vem och för vilka ändamål? Den tredje upplagan har väsentligen utökats och uppdaterats. Sedan den nya Plan- och bygglagen trädde i kraft har planering för en hållbar samhällsutveckling blivit allt viktigare. Innebörden av och metoder för en socialt och ekologiskt hållbar stadsutveckling presenteras, liksom ett antal verktyg för att mäta hållbarhet. I kapitlet om översiktsplaneringens framväxt har ett avsnitt som behandlar bilens inverkan på samhälls- och stadsplaneringen tillkommit. Det planeringsteoretiska avsnittet har utökats med en vidare presentation kring begreppen planering, samhällsplanering och rationalitet samt sambandet mellan politik, beslutsfattande och planering. Boken vänder sig till studerande på universitet och högskolor inom såväl samhällsvetenskapliga som humanistiska och tekniska ämnen. Dessutom är boken av värde för dem som i sitt yrke behöver kunskaper om samhällsplaneringens teori och praktik.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Call number Status Date due Barcode
Book (Same day loan) Campus Karlskrona Referens 711 Available 080041484297
Book (loan) Campus Karlskrona 711 Available 080041484702
Book (loan) Campus Karlskrona 711 Available 080041484703

Tidigare utgåva av Jan Nyström

Mark och vatten -- Att lära planering -- Planeringsteori och metod -- Översiktsplaneringens framväxt och bilens påverkan på stadsplaneringen -- Fysisk planering : syfte, organisation, medel och lagstiftning -- Översiktsplaners innehåll och form -- Planering över gränser -- Planering för 2000-talet

Boken handlar om samhällets behov av att reglera och styra utnyttjandet av mark och vatten. Hänsyn måste tas till medborgarnas välfärd liksom till företagens nytta. Miljökonsekvenser och mål för hållbar utveckling ska också avspeglas i resultatet av planeringen. Planering kan uttryckas i form av fysiska planer, men det viktigaste i planeringsprocessen är möjligheten att inhämta kunskaper, sprida information och skapa utrymme för överenskommelser om frågor som rör markens användning. Planering för vem och för vilka ändamål? Den tredje upplagan har väsentligen utökats och uppdaterats. Sedan den nya Plan- och bygglagen trädde i kraft har planering för en hållbar samhällsutveckling blivit allt viktigare. Innebörden av och metoder för en socialt och ekologiskt hållbar stadsutveckling presenteras, liksom ett antal verktyg för att mäta hållbarhet. I kapitlet om översiktsplaneringens framväxt har ett avsnitt som behandlar bilens inverkan på samhälls- och stadsplaneringen tillkommit. Det planeringsteoretiska avsnittet har utökats med en vidare presentation kring begreppen planering, samhällsplanering och rationalitet samt sambandet mellan politik, beslutsfattande och planering. Boken vänder sig till studerande på universitet och högskolor inom såväl samhällsvetenskapliga som humanistiska och tekniska ämnen. Dessutom är boken av värde för dem som i sitt yrke behöver kunskaper om samhällsplaneringens teori och praktik.

Address: Library, Blekinge Tekniska Högskola, 371 79 Karlskrona
Telephone: 0455 - 38 51 01
E-mail: biblioteket@bth.se
Responsible for page: Library